fredag den 9. maj 2014

Storyboard

Hvad er et storyboard og hvad bruger man det?



Storyboard er et planlægnings - kommunikations værktøj som instruktører og fotografer laver inden de starter en filmoptagelse, det er et billede materialle man laver for at få sig et visuel præsentation af hvordan den endelig film skal se ud. 

Man behøver på ingen måde at være en god tegner for at kunne lave et storyboard, tenstiksmænd kan sagtens bruges. 
Med et storyboard tegner man hvad der skal ske hvornår og hvad der skal ske i de forskellige scener og hvor mange "skuespillere" der skal være på settet afgangen. 
Med et storyboard er der også mulighed for at beskrive kameravinklerne, fugle, frø eller normalt perspektiv, billedebeskæring såsom supertotal, total, halvtotal, halvnær, nær, supernær, lys-opsætningen og evt lydsiden på linjerne til billedet.   

Før man går igang med at lave et storyboard skal man selvfølgelig først lave ideudvikling og planlægge hvad ens film skal handle om og derefter laver man storyboard for at få et overblik over billedesiden af filmen. 

Her er nogle af de ting man kan være opmærksom på når man laver et storyboard

  • Hvor foregår scenen? 
  • Er der personer i scenen? Hvordan bevæger de sig? Hvis personerne skal sige noget, kan du bruge talebobler. 
  • Er der væsentlige rekvisitter?
  • Hvor er kameraet i scenen? Tæt på eller langt væk? Bevæger kameraet sig i scenen/billedet?
  • Skriv eventuelt nyttige oplysninger om handlingen eller dialogen under felterne i storyboardet. 

Hvis man har muligheden vil jeg klart anbefale at lave et storybord også selvom at det bare er små pædagogiske produktioner, da det som sagt giver et rigtig godt overblik og det bliver nemmere at kommunikerer blandt dem der er med til at lave filmen, så der ikke opstår uenighed. 

Da vi skulle lave vores lommefilm som varet 2 min der anvendte vi også teknikken, så uanset længden af filmen kan den være effektiv i forhold til produktionen og efterfølgende i klipningen. 

På denne hjemmeside kan man downloade forskellige versioner af storyboard som man kan anvende når man skal lave store og små produktioner i pædagogisk praksis.  

Ingen kommentarer:

Send en kommentar