tirsdag den 25. marts 2014

Apps til æstetisk læring og billedfortælling


Hvad kan man bruge apps til i daginstitutionerne? Og findes der overhovedet en app som børnehave og vuggestuebørn kan betjene og bruge som medieleg? 


Disse spørgsmål har vi forsøgt, at undersøge som en del af vores undervisning. I en gruppe på 2 personer fik vi tildelt en ipad og nogle forskellige apps. Vi skulle bl.a. undersøge de forskellige apps funktion og dens brugervenlighed i forhold til børnehave- vuggestuebørn samt evt. ældre målgruppe. 



Book Creator

App´ens funktion:
Er en app, hvor det er muligt at lave sine egne billed-fortællinger. 
I pædagogisk praksis kan børnene bl.a. skabe sin egen æstetisk billedfortælling om deres livshistorie, deres hverdag i daginstitutionen eller i forlængelse af projektarbejdet. Det er muligt at putte tekst indover eller ved siden af billederne samt redigerer i tekstfarverne og billedestørrelse og indsætte lyd lyd filer til bogen. Børnene kan derfor selv skabe sin egen æstetisk billed-bog, som kan bruges som pædagogisk dokumentation. 

Dens brugervenlighed og målgruppe: App´en henvender sig nok primært til de ældste børnehavebørn fra 4 - 6 år og op efter. Den er ikke umiddelbart svær at gå til og med så meget andet teknisk, skal man bare lige finde ud af hvordan man ligger billederne og lyd ind i bogen, som man skal bruge. Når dette er på plads er den nem og utrolig brugervenlig til denne aldersgruppe og de vil hurtigt finde ud af, hvordan man kombinerer tekst og billeder og til sidst skabe en billedfortælling. 
Dog kan udfordringen ligge når de skal til, at skrive teksten til billederne, men ved hjælp fra en voksen, burde dette kunne lade sig gøre hos den yngre målgruppe. 
Denne app kan dog godt anvendes sammen med mindre børn i samarbejde med en voksen/pædagog, fortællinger kan bare være meget korte fortællinger uden alt for kompliceret virkemidler

Pris: Man kan hente en prøve app ellers mener jeg den koster penge, men kan ikke se hvor meget. 

                                                             Poppet pals 


Appens funktion:
Med denne app er det muligt at skabe sin egen fortælling som dukketeater. Det er også muligt at man selv kan medvirke som en del af teateret med ansigter og med lyden af sig selv. Man kan selv vælge en bred vifte af figurer, bl.a kan man vælge at skabe en fortælling der har et tema der hedder prinse og prinsesser der bor på et slot, man kan inddrage diverse folkeventyr fra H.C andersen bl.a og selv skabe sin egen fortælling derudfra eller bondegårdsdyr. Og derfor kan man også bruge det i det pædagogiske arbejde hvis man har om fortællinger og æstetisk læring.  
Dens brugervenlighed og målgruppe: Appen henvender sig nok mest til de helt ældste børnehavebørn, skolegruppen 5-6 år og op efter som bl.a. arbejder med fortællinger og udtryksformer.  
Med lidt eksperimenterende tilgang og måske lidt vejledning fra en voksen vil de den yngste målgruppe godt kunne arbejde med den. Den ældre målgruppe vil sagtens selv med en eksperimenterende tilgang kunne skabe fortællinger uden vejledning. Men ellers efter min vurdering rimelig brugervenlig og let tilgængelig. 
Til denne app skal siges at den også godt kan anvendes af mindre børn, men vil være mest optimalt i samarbejde med en voksen/pædagog

Pris: Appen er gratis, når man henter den ned fra app store.   



Story Creator

App´ens funktion: I denne app er det muligt at skabe sin egen ´tegnet ´ fortælling som en lille bog.
Et eksempel som to fra mit MKD hold lavet i denne app.
"Først fandt de et baggrundsbillede af en solnedgang, derefter tegnet de en pige og en dreng som blev forelsket og på de efterfølgende sider, som når man blader i en bog udvikler historien sig til at de til sidst går i måneskind hånd i hånd og kærligheden blomstre"
Man kan viderudvikle på fortællingen og tilføje lyd under samt lege med grafikken jo dygtigere man bliver og jo højere niveu man er på. Der er mange muligheder i denne app både korte og længere billedfortællinger.

Dens brugervenlighed og målgruppe:
App´en kan anvendes af ældre børnehavebørn 4-6 år og fremefter. Programmet er hurtigt at gå til og nemt at bruge. Man kan være kreative og have tegne kompetencer på flere niveauer, så man behøver ikke at have kæmpe store kunster/tegne egenskaber for at kunne lege med denne app, tændstiksmænd kan også bruges.  
Det skal siges at denne app kan også godt anvendes af mindre børn, men dog i samarbejde med en voksen/pædagog.

Pris: Appen kan også hentes gratis på app store





                       Comic Life


App´ens funktion: 
Det er en app hvor det er muligt at skabe sin egen tegneserie ved hjælp af billeder man selv har taget eller tegnet i forbindelse med et emne/projekt. Man kan ligge forskellige talebobler ind, så det er muligt at illustrerer replikkerne der passer til de figurer der siger noget og på den måde skabe sin egen tegneserie. Tegneserien kan have alle mulige forskellige temaer og fortællinger og derfor kan man også sagtens anvende app/tegneserien i det pædagogiske arbejde alt efter alders niveu. Man kan vælge at gøre det som en meget kort og simpel tegneserie, hvor selv de yngre børnehavebørn eller vuggestuebørn kan være med i samarbejde med en voksen/pædagog eller også kan man vælge at hæve niveuet og lave en helt tegneserie ud fra et tema der berører sig i børnegruppen og derefter bruge det som en del af dokumentationen eller udstilingen af ens projekt. 

Dens brugervenlighed og målgruppe: Aldersgruppen for at kunne anvende denne app er alt efter niveuet og formålet med tegneserien. Er det en meget kort tegneserie som skal illustrer f.eks ens kæledyr eller familie uden de helt store æstetiske virkemidler, kan man sagtens i samarbejde med en voksen/pædagog gøre det med de yngre børnehavebørn eller sågar de ældste vuggestuebørn på en ipad. Men hvis det skal være en længere tegneserie med et bredder tema, hvor nogle af de æstetiske virkemidler kommer i spil, vil app´en kunne bruges til de ældste børnehavebørn og ældre endnu. 

Pris: For at kunne anvende denne app, skal man købe sig til den, den koster ca 32 kr på app store. 

  
Der findes selvfølgelige mange flere forskellige app, som man kan hente ned gratis, hvor man kan skabe fortællinger af forskellige art og niveauer. Det kun fantasien der sætter grænser. Jeg håber i hvert fald at nogle af disse apps indtil videre kunne give inspiration til at gå ud at anvende det i pædagogisk praksis. 

For mig var det i hvert fald utrolig spændene og inspirerende, at eksperimentere med disse 4 forskellige app´s samt se hvordan det var muligt at anvende det i et pædagogisk sammenhæng og projekter med både børnhavebørn, vuggestuebørn, SFO børn og sågar i klub sammenhæng.  

Jeg glæder mig til at præsenterer jer for mange flere forskellige app, der kan anvendes på mange måder og til forskellige målgrupper og niveauer. 










Ingen kommentarer:

Send en kommentar